Hej allihop! Så var det då dags för ett nytt inlägg här på vår blogg. Jag tänkte vi skulle lägga upp lite bilder på en projektklocka som jag gjorde som specialarbete under andra året på Urmakarskolan. Det var en risig Omega från 40-50 talet som jag har öppnat upp bakboetten på och finisherat/skeletterat urverket i. Tanken är att denna klocka skall fortsätta att förbättras även nu när jag sitter i Kungsbacka och jobbar. Under min praktik hos Lang & Heyne i Tyskland lärde jag mig mycket som jag har nytta av i det här projektet. Finisheringsutrustning har beställts och snart finns möjlighet för mer avancerade jobb. Som tex blästring och förgyllning. Vi kommer lägga ut mer info angående detta längre fram. Ha de gott! Gustav Werner
Här en video som visar urverket som det ser ut nu, när skruvarna, ruckmekanismen och svanhalsen är polerade istället för blånerade.
Omega urverk
Så här såg klockan ut när jag var färdig med den i skolan. Den lilla böjen på balanskloven är en patentruckning som jag har gjort, en så kallad "svanhals"

High end finishing
Här har jag bytt ut haken och balansen mot nya högkvalitetsdelar som egentligen skall sitta i ett Omega 30T2RG-verk vilket var Omegas fina 40-tals kronometerverk. Jag har även i efterhand finisherat om spärrhjulet och kronhjulet då jag inte var nöjd med mitt tidigare resultat. Jobbet mot ett riktigt high end verk fortsätter således. Nästa steg blir nog att göra i ordning skruvarna, nu är de bara slipade och blånerade. De skall ges fasetter och black polish, dvs perfekt spegelpolering helt utan repor. 

swan neck adjuster
Gamla haken och balansen.

perlage
Även verkbotten byttes i samma veva mot en som jag var mer nöjd med. Perlagefinishering i olika storlekar, för en iögonfallande effekt. Rodiumpläterad.

anglage
Detaljerna under tavlan fick sig även de en omgång, här tirettfjädern (polerad fasett och långdragen)

movement
Löpverksbryggan före.

skelettering
Löpverksbryggan efter. Skeletterad, polerade fasetter, skruv och rubinförsänkningar. satinslipade sidor. rodiumpläterad.   

dial
Montering av rodiumpläterade indexar.

indices
Färdig! Finishen på tavlan är långdragen och slipad i svarv varpå den har rodinerats med svart Rodium. Rodium är en sällsynt metall som ingår i gruppen platinametaller, den är mycket bra att plätera verkbryggor och tavlor med då den ger en skimrande yta och är väldigt hård och hållbar.

Fler bilder på hela klockan kommer, håll till godo!
 
 
Hej allesammans! Då var det dags för första inlägget på bloggen från oss här i Kungsbacka. Vi börjar lite marint, det är väl aldrig fel. Vi har just haft inne en Ulysse Nardin marinkronometer på service, en riktigt fin liten rackare. Just marinkronometrar är ju kända för att vara något av de finaste uren genom historien. Många av dem och så även denna är upphängda i en s.k. kardansk upphängning, för att den alltid skall ligga i våg när skeppet kränger och på så vis uppnå ett stabilt och exakt gångresultat, nödvändigt för att kunna navigera med precision. Passande nog fick vi även in ett Ulysse armbandsur samtidigt, smakfullt designat i historisk anda. När vi ändå är i gång med det marina plockade vi fram vår A.Lange & Söhne Deck watch från samma tid som den äldre Ulyssen och gjorde en liten fin uppställning. Bilden i bakgrunden nedan föreställer en John Arnold kronometer ca 1790-tal. John Arnold 1736-1799 var en berömd engelsk urmakare, han var den förste att tillverka en skeppskronometer som både var enkel, praktisk och exakt.  Vi bjuder nedan på lite bilder, håll till godo!

Hälsningar Gustav Werner
urmakeri
Kronometer
urverk
armbandsur
a.lange & söhne fickur