En dag kom det in en kund i verkstan med sin tourbillon som hade stannat. När jag undersökte den såg jag att den var mycket smutsig i verket. Min första tanke var att den här rör jag inte, inga reservdelar eller något finns att tillgå till dessa verk. 
Men jag kunde inte hålla mig och erbjöd mig att serva den åt honom. En billig tourbillon från Kina det kan aldrig sluta väl tänkte jag. Men det var en spännande klocka så jag valde att göra det ändå. Jag kommer ju att lära mig något av det i alla fall. 
En tourbillon är en klocka med ett gång/reglageparti som snurrar. Tanken är att den ska upphäva tyngdpunktsfel på balansen genom att hela gången och balansen snurrar runt. I den här klockan så tjänstgör  tourbillonkorgen som sekundvisare, den snurrar ett varv per minut. Jag tog lite bilder under arbetet för att visa upp här. 
Picture
Här har vi klockan före servicen. Syns inte så bra här, men tavlan och urverket var ordentligt smutsigt. Inte ovanligt i kinesiska klockor. Klockan har en klassisk regulatortalva. Känslan i klockan är att den är lätt, armbandet känns billigt även tavla och visare känns billiga. 

Picture
Urplockad ur boetten. Bra höjd mellan visarna. Sånt gillar vi! 

Picture
Tavlan borta, därunder döljer sig en nickelpläterad löpverksbrygga/ställmekanism. Med "Chinastripes", grova stripes gjorda med någon typ av "flycutter", och kemiskt blånerade skruvar. Ser snyggt ut på håll. Riktig inca-block stötsäkring för balansen. (Denna bilden är efter tvätt dock).

Picture
Då var bryggan borta. Här har vi dock ingen dekoration alls. Repigt och tjock ojämn plätering. En mycket enkel uppbyggnad, fjäderhus, centrumhjul, överföringshjul till korgen. Helt ok ställmekanism. Inga repor eller skador på tapparna alls. De är även välpolerade. Drivarna är grova i ytan dock.

Picture
Ofinisherat. Grova maskinstrukturer i ytan. Korgen isärplockad. Alla skruvarna var lösa! Kul att sitta o snurra lite på korgen för hand. 

Picture
Korgen bortplockad. 

Picture
Korgen isärplockad.

Picture
Korgens undersida, kullagrad. Det stora hjulet som gångdriven vandrar runt är fastnitat i korgen så jag kommer inte åt den undre stötsäkringen, grov ojämn ytfinish.

Picture
Gånghjul och hake. Grov finish. Balansen har skruvar utan spår. Spiralen är fäst med ett mässingsstift och inte limmad, "positiv överraskning" 


SAMMANFATTNING

Inget direkt slitage kunde hittas i verket. De flesta funktionsytorna var välpolerade. Drivarna var inte så bra polerade dock och inte heller gånghjulständernas hävytor. Höjdlufterna var dåligt inställda och korgen glappade en del, Nästan alla skruvar i verket var lösa, men jag tycker ändå att det är en kul klocka. Runt 3000kr får man betala för en idag. Man får en fungerande Tourbillon, vilket är kul och väcker uppmärksamhet. Men om man ska gå efter den här, så har de Europeiska tillverkarna inget att oroa sig för. Finish, material och konstruktion går inte att jämföra överhuvudtaget. Men efter tvätten så tycker jag faktiskt att klockan blev ganska fin och den går! 

 
 
Som utlovat kommer här lite av vad som kan göras med de nya grejerna. Den här klockan gjorde Björn Gunnarsson på sin praktik hos oss. Ett kul projekt för att kunna släppa tankarna på allt stök som händer på Urmakarskolan just nu. Det är en Helvetiaklocka av god kvalitet som först renoverades och justerades för bästa gångresultat. Det övriga jobbet syns nedan. Jag tycker att han har lyckats mycket bra, på kort tid och med enkla metoder.
Picture
Här är boetten som den såg ut när den precis blästrats.

Picture
Tavla och boett.

Picture
Även tavlan blästrades och polerades  med en nysilverborste för att få upp lystern i materialet, sedan svarvades en försänkning för timvisaren som sedan slipades med slippapper. Hela tavlan pläterades med Rodium. Visarna är ocks nygjorda, utfilade ur en plåtbit, långdragna och till sist blånerade på mässingsplatta över en låga. Två små hål borrades i indexarna, det inre fylldes med mörkblå färg för att passa till visarna och det yttre fylldes med lysmassa.

Picture
Här syns tydligt ytstrukturen på boetten efter polering med nysilverborste. Ytan blir efter polering lite mindre känslig och får en finare lyster.

 
 
Nu var det ett tag sedan vi skrev något här i bloggen, så jag tänkte att det var dags nu, då vi fått in lite nya roliga saker i verkstan. Jag börjar med lite bilder på vad vi fått in så uppdaterar jag senare med exempel på vad man kan göra med dem.

Picture
En micromotor/rotor från Foredom, den är perfekt för att göra allehanda polering och slipningsarbeten med. Nu när man vant sig vid den så förstår jag inte hur man kan vara utan den i ett urmakeri. Den används ganska ofta faktiskt. Exempel kommer.

Picture
Lite tillbehör för slipning, polering och bearbetning av material.

Picture
Fräsar av olika slag.

Picture
En bläster har inhandlats och efter lite arbete med tätning av skåpet och optimering av pistolen så fungerar den helt ok. Väldigt rolig att använda! Vi har lite exempel att visa senare. Vår praktikant, Björn Gunnarsson från tredje året på urmakarskolan, har blästrat och jobbat lite med en gammal Helvetiaklocka med riktigt gott resultat.

Picture
En pläteringsapparat är ett måste! 
Med denna kan man göra de flesta typer av finish tex Guld, Silver, Rhodium. Att den är made in Italy känns betryggande..

Det var allt för nu. Det kommer snart mer, där vi visar lite mer om vad som kan göras med de nya prylarna.

Ha de gott! / Gustav & Anton