IWC Caliber 89. Inte toppfinishering som beskriven nedan. Men fint ändå. 
 
 
Nu har vi kastat ut den gamla blästern och en ny har inhandlats på http://www.dentabiz.se/ grym service. Vi var deras första urmakarkund, konstigt..
blasting

Picture

Picture
Dubbla munstycken, tryckluft, fotpedal, grejer det!

 
 
Oj vad tiden går, vi hinner knappt med att skriva här. Så är det när man har mycket att göra. Idag tänkte jag lägga ut lite bilder på en annan projektklocka som jag började med i skolan. Men man blir ju aldrig klar då man alltid vill göra mer varje gång man är "färdig".  Det är en pilotklocka med ett ETA 6497 verk i, där verk, tavla, boett och visare är köpta på olika ställen (INTE KINA! Bara bra kvalitet ska det va)  
Picture
Klockan isärplockad, tavla (typisk pilotstil)  visare, verkhållare, glasbakboett. Bandet är Hirsch liberty.

Freesprung balance
Vi börjar med balansen, den har jag gjort om till så kallad free sprung, det betyder att jag har tagit bort ruckstiften som används för att ställa in fortning och saktning av klockan. Istället har jag borrat och nitat i tappar som jag fäst vikter vid. Dessa vikter är traditionellt sett gjorda av guld för att få bästa effekt. Vikterna filas till för att få en tyngdpungkt, man vrider sedan vikterna för att flytta tyngdpunkten utåt (saktning) eller innåt (fortning) Detta systemet används framförallt på mycket exakta klockor (kronometrar) typ Ulysse, marinkronometern som jag skrivit om tidigare. Man minimerar helt enkelt andelen störningar i balansens svängning. och minskar risken för att något skall ändras av tex en eventuell stöt. Vilket ger en stabilare och exaktare gång över tid.

Picture
Haken har jag gjort fasetter på och guldpläterat, för att den skall bli så snygg som möjligt. 

Movement bridge
Filning av fasett på löpverksbryggan.

balance kock polishing
Polering av fasett på balansbryggan efter filning.

movement wheel
Här lossar jag driven och tappen ur ett hjul. Detta för att kunna rodiumplätera det. Innan plätering slipas hjulet med slippapper i svarven för att få en fin yta. Egentligen skall skänklarna fasetteras och poleras också om klockans finish skall vara i toppklass. Hittas ofta i klockor över 100 000 kr.  Men det har vi inte tid med nu!

Rhodium plating
Nu ska hjulen pläteras!

Eta 6497 wheels
Sådär ja,  före till höger och efter till vänster. 

Perlage, genevastripes, ETA
Då var hjulen, haken och verkbotten klara. Verkbotten har jag gjort perlage på.

 
 
Skruvarna får ett eget kapitel, då det går så mycket arbete i att finishera upp skruvarna till toppklass. Detta är en av de viktigaste sakerna att titta efter om man vill se kvaliteten i ett handfinisherat urverk.  
screw finishing
För att göra fasetter i skruvspåret så håller man skruven i en korntång och drar den upprepade gånger på en speciell sten. Detta är en av de svåraste delarna att få till bra (om man vill ha fasetter som är helt raka och det vill man ) det blir väldigt lätt sneda fasetter. 

High end finished screw
Skruvens topp måste poleras även den och gängan likaså.  

thread polishing
Polering av gänga.

Picture
Polerad!

Picture
Fasetter på utsidan, fasetter på spåret och black polished på ovansidan. Genom att fästa skruven i en trefot och polera i flera steg med olika polerpastor på en tennplatta så får man fram en perfekt polerad yta som i vissa vinklar ser helt svart ut, det svåra är att inte polera för mycket eller snett, då blir automatiskt fasetterna sneda eller för små och då är det bara att kasta skruven och börja om. Tålamod är ordet!  

screw tweezer
Fasettering av skruvspår.