Skruvarna får ett eget kapitel, då det går så mycket arbete i att finishera upp skruvarna till toppklass. Detta är en av de viktigaste sakerna att titta efter om man vill se kvaliteten i ett handfinisherat urverk.  
screw finishing
För att göra fasetter i skruvspåret så håller man skruven i en korntång och drar den upprepade gånger på en speciell sten. Detta är en av de svåraste delarna att få till bra (om man vill ha fasetter som är helt raka och det vill man ) det blir väldigt lätt sneda fasetter. 

High end finished screw
Skruvens topp måste poleras även den och gängan likaså.  

thread polishing
Polering av gänga.

Picture
Polerad!

Picture
Fasetter på utsidan, fasetter på spåret och black polished på ovansidan. Genom att fästa skruven i en trefot och polera i flera steg med olika polerpastor på en tennplatta så får man fram en perfekt polerad yta som i vissa vinklar ser helt svart ut, det svåra är att inte polera för mycket eller snett, då blir automatiskt fasetterna sneda eller för små och då är det bara att kasta skruven och börja om. Tålamod är ordet!  

screw tweezer
Fasettering av skruvspår.

 
 
En dag kom det in en kund i verkstan med sin tourbillon som hade stannat. När jag undersökte den såg jag att den var mycket smutsig i verket. Min första tanke var att den här rör jag inte, inga reservdelar eller något finns att tillgå till dessa verk. 
Men jag kunde inte hålla mig och erbjöd mig att serva den åt honom. En billig tourbillon från Kina det kan aldrig sluta väl tänkte jag. Men det var en spännande klocka så jag valde att göra det ändå. Jag kommer ju att lära mig något av det i alla fall. 
En tourbillon är en klocka med ett gång/reglageparti som snurrar. Tanken är att den ska upphäva tyngdpunktsfel på balansen genom att hela gången och balansen snurrar runt. I den här klockan så tjänstgör  tourbillonkorgen som sekundvisare, den snurrar ett varv per minut. Jag tog lite bilder under arbetet för att visa upp här. 
Picture
Här har vi klockan före servicen. Syns inte så bra här, men tavlan och urverket var ordentligt smutsigt. Inte ovanligt i kinesiska klockor. Klockan har en klassisk regulatortalva. Känslan i klockan är att den är lätt, armbandet känns billigt även tavla och visare känns billiga. 

Picture
Urplockad ur boetten. Bra höjd mellan visarna. Sånt gillar vi! 

Picture
Tavlan borta, därunder döljer sig en nickelpläterad löpverksbrygga/ställmekanism. Med "Chinastripes", grova stripes gjorda med någon typ av "flycutter", och kemiskt blånerade skruvar. Ser snyggt ut på håll. Riktig inca-block stötsäkring för balansen. (Denna bilden är efter tvätt dock).

Picture
Då var bryggan borta. Här har vi dock ingen dekoration alls. Repigt och tjock ojämn plätering. En mycket enkel uppbyggnad, fjäderhus, centrumhjul, överföringshjul till korgen. Helt ok ställmekanism. Inga repor eller skador på tapparna alls. De är även välpolerade. Drivarna är grova i ytan dock.

Picture
Ofinisherat. Grova maskinstrukturer i ytan. Korgen isärplockad. Alla skruvarna var lösa! Kul att sitta o snurra lite på korgen för hand. 

Picture
Korgen bortplockad. 

Picture
Korgen isärplockad.

Picture
Korgens undersida, kullagrad. Det stora hjulet som gångdriven vandrar runt är fastnitat i korgen så jag kommer inte åt den undre stötsäkringen, grov ojämn ytfinish.

Picture
Gånghjul och hake. Grov finish. Balansen har skruvar utan spår. Spiralen är fäst med ett mässingsstift och inte limmad, "positiv överraskning" 


SAMMANFATTNING

Inget direkt slitage kunde hittas i verket. De flesta funktionsytorna var välpolerade. Drivarna var inte så bra polerade dock och inte heller gånghjulständernas hävytor. Höjdlufterna var dåligt inställda och korgen glappade en del, Nästan alla skruvar i verket var lösa, men jag tycker ändå att det är en kul klocka. Runt 3000kr får man betala för en idag. Man får en fungerande Tourbillon, vilket är kul och väcker uppmärksamhet. Men om man ska gå efter den här, så har de Europeiska tillverkarna inget att oroa sig för. Finish, material och konstruktion går inte att jämföra överhuvudtaget. Men efter tvätten så tycker jag faktiskt att klockan blev ganska fin och den går! 

 
 
Som utlovat kommer här lite av vad som kan göras med de nya grejerna. Den här klockan gjorde Björn Gunnarsson på sin praktik hos oss. Ett kul projekt för att kunna släppa tankarna på allt stök som händer på Urmakarskolan just nu. Det är en Helvetiaklocka av god kvalitet som först renoverades och justerades för bästa gångresultat. Det övriga jobbet syns nedan. Jag tycker att han har lyckats mycket bra, på kort tid och med enkla metoder.
Picture
Här är boetten som den såg ut när den precis blästrats.

Picture
Tavla och boett.

Picture
Även tavlan blästrades och polerades  med en nysilverborste för att få upp lystern i materialet, sedan svarvades en försänkning för timvisaren som sedan slipades med slippapper. Hela tavlan pläterades med Rodium. Visarna är ocks nygjorda, utfilade ur en plåtbit, långdragna och till sist blånerade på mässingsplatta över en låga. Två små hål borrades i indexarna, det inre fylldes med mörkblå färg för att passa till visarna och det yttre fylldes med lysmassa.

Picture
Här syns tydligt ytstrukturen på boetten efter polering med nysilverborste. Ytan blir efter polering lite mindre känslig och får en finare lyster.

 
 
Nu var det ett tag sedan vi skrev något här i bloggen, så jag tänkte att det var dags nu, då vi fått in lite nya roliga saker i verkstan. Jag börjar med lite bilder på vad vi fått in så uppdaterar jag senare med exempel på vad man kan göra med dem.

Picture
En micromotor/rotor från Foredom, den är perfekt för att göra allehanda polering och slipningsarbeten med. Nu när man vant sig vid den så förstår jag inte hur man kan vara utan den i ett urmakeri. Den används ganska ofta faktiskt. Exempel kommer.

Picture
Lite tillbehör för slipning, polering och bearbetning av material.

Picture
Fräsar av olika slag.

Picture
En bläster har inhandlats och efter lite arbete med tätning av skåpet och optimering av pistolen så fungerar den helt ok. Väldigt rolig att använda! Vi har lite exempel att visa senare. Vår praktikant, Björn Gunnarsson från tredje året på urmakarskolan, har blästrat och jobbat lite med en gammal Helvetiaklocka med riktigt gott resultat.

Picture
En pläteringsapparat är ett måste! 
Med denna kan man göra de flesta typer av finish tex Guld, Silver, Rhodium. Att den är made in Italy känns betryggande..

Det var allt för nu. Det kommer snart mer, där vi visar lite mer om vad som kan göras med de nya prylarna.

Ha de gott! / Gustav & Anton
 
 
Hej allihop! Så var det då dags för ett nytt inlägg här på vår blogg. Jag tänkte vi skulle lägga upp lite bilder på en projektklocka som jag gjorde som specialarbete under andra året på Urmakarskolan. Det var en risig Omega från 40-50 talet som jag har öppnat upp bakboetten på och finisherat/skeletterat urverket i. Tanken är att denna klocka skall fortsätta att förbättras även nu när jag sitter i Kungsbacka och jobbar. Under min praktik hos Lang & Heyne i Tyskland lärde jag mig mycket som jag har nytta av i det här projektet. Finisheringsutrustning har beställts och snart finns möjlighet för mer avancerade jobb. Som tex blästring och förgyllning. Vi kommer lägga ut mer info angående detta längre fram. Ha de gott! Gustav Werner
Här en video som visar urverket som det ser ut nu, när skruvarna, ruckmekanismen och svanhalsen är polerade istället för blånerade.
Omega urverk
Så här såg klockan ut när jag var färdig med den i skolan. Den lilla böjen på balanskloven är en patentruckning som jag har gjort, en så kallad "svanhals"

High end finishing
Här har jag bytt ut haken och balansen mot nya högkvalitetsdelar som egentligen skall sitta i ett Omega 30T2RG-verk vilket var Omegas fina 40-tals kronometerverk. Jag har även i efterhand finisherat om spärrhjulet och kronhjulet då jag inte var nöjd med mitt tidigare resultat. Jobbet mot ett riktigt high end verk fortsätter således. Nästa steg blir nog att göra i ordning skruvarna, nu är de bara slipade och blånerade. De skall ges fasetter och black polish, dvs perfekt spegelpolering helt utan repor. 

swan neck adjuster
Gamla haken och balansen.

perlage
Även verkbotten byttes i samma veva mot en som jag var mer nöjd med. Perlagefinishering i olika storlekar, för en iögonfallande effekt. Rodiumpläterad.

anglage
Detaljerna under tavlan fick sig även de en omgång, här tirettfjädern (polerad fasett och långdragen)

movement
Löpverksbryggan före.

skelettering
Löpverksbryggan efter. Skeletterad, polerade fasetter, skruv och rubinförsänkningar. satinslipade sidor. rodiumpläterad.   

dial
Montering av rodiumpläterade indexar.

indices
Färdig! Finishen på tavlan är långdragen och slipad i svarv varpå den har rodinerats med svart Rodium. Rodium är en sällsynt metall som ingår i gruppen platinametaller, den är mycket bra att plätera verkbryggor och tavlor med då den ger en skimrande yta och är väldigt hård och hållbar.

Fler bilder på hela klockan kommer, håll till godo!
 
 
Hej allesammans! Då var det dags för första inlägget på bloggen från oss här i Kungsbacka. Vi börjar lite marint, det är väl aldrig fel. Vi har just haft inne en Ulysse Nardin marinkronometer på service, en riktigt fin liten rackare. Just marinkronometrar är ju kända för att vara något av de finaste uren genom historien. Många av dem och så även denna är upphängda i en s.k. kardansk upphängning, för att den alltid skall ligga i våg när skeppet kränger och på så vis uppnå ett stabilt och exakt gångresultat, nödvändigt för att kunna navigera med precision. Passande nog fick vi även in ett Ulysse armbandsur samtidigt, smakfullt designat i historisk anda. När vi ändå är i gång med det marina plockade vi fram vår A.Lange & Söhne Deck watch från samma tid som den äldre Ulyssen och gjorde en liten fin uppställning. Bilden i bakgrunden nedan föreställer en John Arnold kronometer ca 1790-tal. John Arnold 1736-1799 var en berömd engelsk urmakare, han var den förste att tillverka en skeppskronometer som både var enkel, praktisk och exakt.  Vi bjuder nedan på lite bilder, håll till godo!

Hälsningar Gustav Werner
urmakeri
Kronometer
urverk
armbandsur
a.lange & söhne fickur